Monthly Archive:: мај 2013

Уметноста живее од вистината

По повод денешното свечено отворање на старо-новиот театар Секогаш одбегнувам да одам на премиера на театарска

Академски (не)морал и (не)слобода

Го знаете ли чувството кога држите ја „браната“ да не попушти на едно место, па дури

Втор живот – по мој терк

„Третирај го пациентот, не болеста.“ Професорот ме гледаше кротко додека му објаснував за моите здравствени проблеми.

Лижење чизми

Кога структурите ќе ги постават линиите, први што газат преку нив се уметниците. Структурите ги сакаат

Лесно е да мразиш

Пред само десетина дена во два града во нашата држава, во Тетово и Битола беа поставени

Лавина

Лавината започнува од мала, безопасна количина на снег што ќе се оддели од планината. Но, брзо

Превртен чорап

Колкупати сте се сопнале на превртен чорап? Се заметкал и, кога не треба, ете го. Ама

Идентитет? Што рековте? Идентитет?

Пред околу дваесетина години, како дете, ги слушав приказните на моите роднини, пријатели, соседи – бегалци

Роденденот за којшто сонувам, бледо!

Блеам во празно, додека ја очекувам полната 26-та година, кога можеби неколкумина, освен најблиските ќе се

Утеха за изгубеното бебе

Ме прашуваат често за мојата бурна и кратка театарско-филмска кариера. Немам многу потреба да говорам. Ако